Laat je foto's je niet de das om doen
Foto: FreeImages.com/Adam Sablich
Heb je het recht om de foto's die op je website staan ook echt te gebruiken? Natuurlijk weten de meeste mensen dat je niet zomaar een foto van het internet mag plukken om die vervolgens als illustratie op je website te plaatsen. Toch gebeurt dat wel eens. Er bestaat bij sommigen nog het misverstand dat alles wat je in Google vindt tot het zogeheten 'public domain' behoort. Maar dat kan je duur komen te staan. Want in principe rust op alles auteursrecht. Er zijn tegenwoordig tools die afbeeldingen op het hele internet kunnen opsporen. Dat kan trouwens zelfs al via Google.
Probeer maar eens. Download een foto van internet, ga naar Google, kies afbeeldingen' of 'images', schuif de foto in het zoekveld en de kans is groot dat wordt getoond op welke webpagina's die foto kan worden gevonden. Onder meer Getty Images en Hollandse Hoogte werken met dit soort systemen. Wanneer zij zien dat een foto, waarvan zij de rechten hebben, op een website wordt gebruikt zonder dat hiervoor is betaald, dan volgt een stevige factuur. Die loopt meestal in de honderden euro. Betaal je niet op tijd, dan volgt een brief van een advocatenkantoor. In het programma De Rijdende Rechter van KRO/NCRV speelde onlangs een zaak van een mevrouw die meende te goeder trouw een foto te hebben gedownload, zonder daar toestemming voor te hebben. De rijdende rechter oordeelde dat ze te ondoordacht te werk was gegaan en dat ze daarom moest betalen. Voor de goede orde: het ging hier om meer dan 500 euro!
Je kunt de uitzending hier bekijken.
De moraal van het verhaal: gebruik alleen foto's waarvoor je toestemming hebt om ze te gebruiken. Dat kan omdat je een licentie hebt aangeschaft, bijvoorbeeld bij een website voor stockfoto's, of omdat je ze hebt gedownload van een website waarop uitdrukkelijk staat vermeld dat je de foto mag gebruiken. Dus lees de voorwaarden goed. Maar je kunt natuurlijk ook altijd je eigen foto's gebruiken – dan zit je altijd goed.
Reacties
Een reactie posten