Is het einde van apps nabij?

Kijk op je telefoon, en je ziet een lawine aan apps voorbijkomen. De app-hype kreeg zo'n 10 jaar geleden vleugels toen de meeste websites nog niet erg mobielvriendelijk waren. Maar wat als je anno 2019 nog geen app kunt aanbieden? Of wat als je app toch echt aan een grondige vernieuwing toe is?


Het aantal downloads van apps neemt dramatisch af. Een Amerikaans onderzoek wees uit dat de gemiddelde smartphonegebruiker vorige jaar geen enkele app meer heeft gedownload. Dat is natuurlijk niet zo gek. Smartphones kunnen vaak niet meer dan zo'n 100 apps aan, maar dat is voor de meeste mensen al veel te veel. Bij 20 gebruikte apps houdt het voor de meesten van ons vaak op, anders zien we door de bomen het bos niet meer. Whatsapp, Instagram, Buienradar, Facebook, bankapps, noem maar op, die zullen zich geen zorgen hoeven te maken. Maar een app van een lokale pizzeria? Laten we eerlijk zijn, tenzij je een pizzaverslaving hebt, zit geen mens daar op te wachten.

Daar komt bij dat apps voor jou als ondernemer niet gebruiksvriendelijk zijn. Een website aanpassen is vaak een redelijk eenvoudige zaak, dat je met een content management systeem ook vaak zelf kunt doen. Maar een app blijft het domein van de specialist, en je app actualiseren kost daarmee in de regel een bak geld. Plus, als een smartphone wordt geüpdatet, zijn er altijd wel een of meer apps die het dan niet doen. Dat wordt dan opnieuw installeren - dat moest ik elke keer met Instagram als mijn telefoon weer eens een update kreeg. Of, als het probleem ernstiger is, dan moet je je app door de maker laten 'debuggen'. Kassa.

Internetdeskundige Lang Ng voorspelt daarom, dat de meeste apps binnen drie tot zeven jaar zullen verdwijnen. Dat komt dan vooral door de komst van gebruiksvriendelijk mobiele websites. Daarnaast zullen grote bedrijven steeds meer apps aanbieden, waar je als ondernemer kunt aanhaken, zonder zelf te hoeven ontwikkelen. Zo hebben Go-Jek, een Indonesische ride-share app en WeChat, de Chinese tegenhanger van Whatsapp, hun diensten tot bijna elke sector uitgebreid, door allerlei services, zoals bestel- en betaalsystemen in de app te integreren. Dat kun je in de nabije toekomst ook van Whatsapp verwachten. Voor ons, 'gewone' ondernemers is het antwoord op de vraag in de titel daarom 'ja'. Dus wees slim, zorg voor een goede en mobielvriendelijke website, en stuur die app maar met pensioen.

Martin van Duijn

Reacties

Populaire posts